KENGKAWAN

Wednesday, 13 July 2011

Bila Nak Berbuah

* *
 ~





Nenas perhiasan yang sangat kecil, sebesar bola pingpong...jiran sebelah  (orang cina) yang punye. Harap2 dia tak nampak masa gambar nenas ini dicuri diambil.



Saya juga ada tanam nenas...dalam pasu juga...jangan gelak tau...(dulu  pernah tanam pokok pisang dalam baldi...my brother in law gelakkan saya).










Bila la nenas ni nak berbuah...dah lama sangat tanam tu, daun je yang panjang. Agak-agak boleh berbuah ke?




* *
 ~




51 comments:

kucingorengemok said...

tah² spesis pandan? haha

kakngah said...

alih pasu lebih besar.. tak pun guna tempayan kehkehkeh!!
tak cukup ruang tu....

julietchun said...

kalo fama tgk pokok pisang dalam baldi harus dorang menangis terharu :D

ORLANDO AHMAD AL BUAYAK said...

umah gua banyak nenas sarawak, faveret kera2 utk dicurik

AI said...

KOG - species pandan? hehe itu dr tampuk buah nenas tau...

AI said...

Ngah - hehe...ye la kan...tempayan xde...baldi ade la...haha

fazilzura said...

awak suke nanas ye ?

AI said...

julietchun - haha..pokok pisang tu dah alih atas tanah seberang umah...baru dia berbuah. BIL yg gelakkan tu pon dpt mkn sbb bg kat umah dia gak...hikhik

AI said...

OAAB - kera2 tu x takut duri nenas yerr...

^baju kurung^ said...

jadik..nenas trsepit.haha

AI said...

fazilzura - hehe..x brape suke sebenor nye...saje buat experiment tanam nenas dlm pasu...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

nenas jantan kot? tu yang tak berbuah2 ? hihihihi.... :P :P

AI said...

^baju kurung^ - kesian kat nenas tu kan menderita nak hidup...tersepit!

AI said...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡

- ye la kot ...camne nak kenal jantan betina ek...hehe

miloais said...

kena ubah tanam atas tanah kot
cam tak cukup ruang jahhh nenas uols tu!

zonaku said...

ada jugak inisiatif nk tanam kan.. baldi ker apa ker..... x kesah la



kan ada kat mana tah org tanam pokok rambutan dalam pasu jugak.

Cheq Sue said...

tanam kat kedai je al...senang aje berbuah...

Chik Att said...

dia merajuk tu ... tak dak kawan ...

nuwairani ismail said...

hikhik..tanam pisang dalam baldi!! memang dah tergelak pon!! lucu la... usahkan pisang nk berbuah 2 kali, sekalii pon susah nk keluar. (ke pisang tu dah berbuah? suketati je gelakkan org) ampunnnnn

wahida said...

suka masuk blog ni sbb selalu tukar header..tak boring...hehe...

AI said...

miloais - hehe...nti le nak cari tempat utk pindahkan nenas tu...

AI said...

zonaku - rambutan dlm pasu? hehe...rambutan bonzai kot...

AI said...

Cheq Sue - haha...itu la yg plg senang kan...

AI said...

CA - ooo nenas nk kene ade kawan ye...hehe CA ade ladang nenas...da buat jem?

en_me said...

nenas berbuah pisang agaknye tewwww.. ekeke

AI said...

Nani - hehe pisang tu di pindahkan atas tanah...pastu dia berbuah...brader in law yg gelakkan tu pon AI bagi pisang tu...

AI said...

wahida - nak buat header cam wahida sy x tahu lagi...tuko gambo je lahhh hehe...

AI said...

en_me - kalo nenas berbuah pisang...saye pangge en_me amik gambo yerr...

Hantu Kak Limah said...

gua benci pade nenas...pasal menghancurkan lidah puaka gua nih...huhuhuu........

AI said...

HKL - hehehe...kesian...HKL x buang bulu idong nye ke...kehkehkeh

Kakzakie said...

Kesiannya kenapa tak tanam atas tanah je... Tapi kakak rasa lama-lama mesti berbuah juga....

chichi said...

cantek pulak pokok nenas tu dalam pasu..

AI said...

Kakzakie - hehe...buah nye dah dimakan tampuk nye dicucuk dlm pasu...setakat ni daun keras tu je yg memanjang...

AI said...

chichi - hehe...ala ala pokok perhiasan yer...

DrSinga said...

uihhhhhh !!
pokok ni jahat !!
duri dia tajam
senang hidup tapi.
campak je nenas tu dalam beledi

AI said...

DrSinga - senang hidup ke..tp x berbuah pon...ade yg nk kene tebas nih...

Siti Mashitah Saidin said...

nk! nak....

gadisBunga said...

ke mengkuang? kihkihkih!!!

AI said...

Siti Mashitah Saidin - nak ape sayang? daun nenas? hehehe

AI said...

GB - mengkuang kalo...buat tikaq la no...

AI said...

aidahjune - x boleh nk ke blog awak...camne ye???

Bigdaddyz said...

cuba ubah tempat masuk periuk ...ok kot...hehe

Ida,Japan said...

rajin AI cucuk2 tanam ye...kalau dia dok oversea agaknya mcm2 mak nenek pokok dh ditanam tu...ida kt sini cuma tanam serai, ngan kunyit..tapi susah sikit la dgn negara 4 musim ni..masa winter hr tu, pokok cam dh mati, skrg ni musim panas..daun dia tumbuh balik..alhamdulillah..syukur

AI said...

Bigdaddyz - amboi masuk periuk ye....tp periuk yg ade pon kecik2 je...hehe

* knape xde link blog bigdaddyz? nk juga follow...

AI said...

Ida,Japan - xde le mane sgt rajin tu...memain jer...berangan jugak nak dok obesi nih...hehehe

ady said...

as-salam AI
sabarlah AI.. Insallah nanti berbuah juga..

NM02 said...

maner pegi tuan umh ni? lama menyepi..

Sunah Sakura said...

sukanyaaaa tengok kakak ni...rajin menanam!

AI said...

ady - salam...ye la ady... tapi...beli lagi senang kan...hehe

AI said...

NM02 - mane lak lama...baru sehari je xde n3 kan kan...

AI said...

Sunah - alaa...memain je...

** best ke kat sabah bah...